Zenével kommunikálni, zenével fejleszteni – A zeneterápiáról röviden 2017.06.13.

Hirdetés

Bár különböző a zenei ízlésünk, de talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a muzsikát. Legyen szó klasszikusról, rockról, metálról vagy éppen filmzenéről. Kedvenc zenénket hallgatjuk, ha szomorúak vagy boldogok vagyunk, zene szól akkor is, amikor egy jó buliba megyünk. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy adott zeneszám mennyire nagy hatással lehet ránk: felszabadultabbá vagy éppen szomorúvá tehet minket. A zene azonban másra is képes. Azoknak a személyeknek - legyen gyermek vagy felnőtt - nyújt segítséget, akik lelki vagy fizikai betegségben szenvednek, szoronganak, fogyatékossággal élnek, valamilyen traumán estek át.

Egy autista gyermekre például jellemző lehet, hogy magába fordul, alig kommunikál társaival, szüleivel. A hangszerek, a zene azonban jó hatással tudnak lenni rá: nyitottabbá válik a környezetére, felveszi a kontaktust a többiekkel. A szülőre is hatással van, hisz az, hogy a gyermeke fejlődésen megy keresztül, rá is pozitívan hat.

Létezik aktív, receptív és komplex zeneterápia: Az aktív zeneterápia során a résztvevők vagy saját maguk által kiadott hangokat (testhangok, énekhang), vagy külső forrásból nyert hangokat keltenek (a környezet tárgyait felhasználva, könnyen megszólaltatható hangszereken játszva, vagy akár saját készítésű hangszerek megszólaltatásával). A közös zene világíthat rá a későbbiekben egyéni viselkedésmintákra, csoportfolyamatokra. A receptív zeneterápia során a résztvevők a zeneterapeuta által tudatosan választott, az egyén és csoport fejlődési folyamatát elősegítő zenét hallgatnak, majd feldolgozzák a zene által mozgósított érzéseiket, gondolataikat. A komplex zeneterápia során a zeneterápia egy társterápiával egészül ki (festés, agyagozás, báb-, mozgásterápia, stb…), változatlanul önismereti, vagy önmegvalósítási céllal.

A következőkben érdekességeket olvashattok a zeneterápiáról, illetve annak felhasználásáról önismereti terápiában, beszédfejlesztésben, gyógypedagógiában.

A cikk megírásában segítségünkre volt Sőnfeld Mátyás gyógypedagógus és zeneterapeuta, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke. (Zenebatyu)


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

zene terápia rock metál zeneterápia

Szerző: Panka, Kitti


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!További cikkek az oldalon:

Mennyibe kerül reklámok nélkül élni legálisan?
Megcsaltalak egy szexbabával!
Millió maszkos mozgalom
Legérdekesebb csillagászati jelenségek 2017-ben
Közeleg a hetedik évad...