A jövő kertvárosa? Így is lehet élni! 2021.02.09.

Hirdetés

A dánok tudnak valamit. Kezdjük azzal, hogy ki ne szeretne bármit, ami kerek? Ott van például a gyűrű mint ékszer, vagy akár az egyik legnépszerűbb sport kelléke, a focilabda. Most az önkéntes geometriazsenik felhördülnek, de hát az egy gömb!!! Ami persze igaz is, de a merőleges vetülete… nem más, mint egy kör, a gyerekrajzok ékköve. De talán a legjobb példa ide, ha elképzelünk egy jó nagy pizzát. Hát ki ne szeretné a pizzát?! 

Ezt a szép nagy pizzát 16 szeletre vágjuk, egyet megtartunk magunknak, a többit pedig megosztjuk a többiekkel. A legjobb barátainkkal mondjuk. Na de mi van akkor, ha ez a kör alakú pizza igazából egy kertvárosi telek, azaz 16 pizzaszelet-formájú szomszédos telek. A kör közepén pedig nem Pataki Attila áll, hanem egy parkoló. Nos, helyben is vagyunk, és a dánok megcsinálták! 

Koppenhágától nem messze egy ilyen jellegű és formájú kertvárosi környezetet hoztak létre. Ez a Brøndby Garden City. A tervek Erik Mygind tájépítész nevéhez köthetők, aki ötletével ösztönözni szerette volna a társadalmi interakciókat (tudom, nyugi, rákerestem, ezt jelenti: viszonyulás, kapcsolatépítés).

Míg kitalálod, te kikkel osztanád meg a „pizzádat”, íme néhány további érdekesség a témában.


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

dánia kertváros nyugalom kör pizza

Szerző: Tomi + Lali


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!



Források

https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-7574719/Incredible-drone-footage-captures-bizarre-Danish-circular-community-Br-ndby-Garden-City.html
https://www.elledecor.com/it/best-of/a29475879/denmark-brondby-garden-city/
https://www.awesomeinventions.com/brondby-garden-city/
https://liked.hu/erdekesseg/a-daniai-brondby-telepules-lattan-nyugodtan-elfelejthetsz-mindent-amit-az-epiteszetrol-tudtal/


További cikkek az oldalon:

Egyszerű, mint a faék, mégis megőrülünk érte
Hülyéknek áll a világ!
Ezek a Kék Bálna feladatai!
Ananász a pizzán: ínyenc gyönyör vagy gasztronómiai gyalázat?
Fóbiák - az irracionális félelem fogságában