Egy "kis" séta? 2020.12.13.

Hirdetés

Noha első blikkre majd úgy tűnhet, hogy ebben a cikkben semmi értelmes dologról nem lesz szó, valójában igenis fontos üzenete van, ami sok ember számára hasznos lehet, főleg a jelenlegi kellemetlen és mozgáshiányos időszakban. Persze akik csak az olvasás öröméért kattintottak, azok is megtalálhatják itt a számításaikat.

Játsszunk is el egy kicsit a gondolattal:
Fokvárosban, vagyis a Dél-afrikai Köztársaság törvényhozási fővárosában ébredünk egyik reggel. A szép napos idő, a bőségesen sikerült reggeli és persze egy nagy adag kalandvágy miatt egy kiadósabb kiruccanáshoz támadt kedvünk. Mit ad Isten, az asztalon pont van egy pörgethető földgömb nagymama lekvárosüvege és a kiürült gofris tál mellett, amit természetesen nem félünk használni. Szemeket becsukni, hadd pörögjön, ééés lássuk, mire böktünk. Az imént fogyasztott egzotikus déli gyümölcsöktől még ragacsos ujjacskánk mellett ott virít Magadan neve. Amolyan vajákos bőbeszéddel kifejezzük az első gondolatot ennek láttán: Hmmm….

Aztán jól megtöröljük a szemünket, hogy létezik-e ilyen település egyáltalán, vagy csak a sok cukros ételtől káprázik a szemünk. Létezik, méghozzá Oroszország ázsiai szegletében fekszik az Ohotszki-tenger partvidékén. Mosolygunk egyet, hogy ez azért bizonyára messze van egy sétához. Na de mennyire?

Olyannyira, hogy valószínűleg a leghosszabb gyalogosan is megtehető útvonal lenne, mely 16 országon keresztül vezet. A Google Maps szerint 22 387 km hosszú a táv, ami nagyjából olyan 187 nap folyamatos gyaloglást jelentene. Én speciel nem ismerek olyat, aki alva járva is több kilométert sétálgat, ezért pontosítsunk kicsit. Tegyük fel, hogy aludnunk is kell és egy kis egyéb pihenés sem árt, de azért napi 8 óra gyaloglást bevállalunk. Ez esetben 187 nap helyett máris 562 napra nő a táv megtételéhez szükséges időtartam. Van valakinek ennyi szabija?!

Kutatók becslései szerint az ajánlott napi lépésszám 8-10 ezerre tehető, ami egy 6-8 km hosszúságú távnak felel meg. Ezek alapján tehát nem kell hozzá matekzseninek sem lenni, hogy rájöjjünk, egy ekkora sétával igen büszke lenne ránk a lépésszámláló alkalmazásunk, feltéve persze, hogy tudja tartani velünk a lépést… ehe ehe.

De a viccet félretéve, egészségünk megőrzése érdekében érdemes törekedni a rendszeres testmozgásra, legyen az akár egy kis séta. Ha van kedvenc sétaútvonalatok, ne féljetek megosztani velünk. Íme, pár további érdekesség a témában:


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

séta kalória fogyás egészség távolság túra

Szerző: Tomi + Kata + Lali


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!



Források

https://interestingengineering.com/video/if-youre-wondering-what-the-longest-walkable-distance-on-earth-is-watch-this-video?utm_source=rss&utm_medium=video&utm_content=18122019
https://www.popularmechanics.com/science/a30285283/longest-walkable-distance-earth/
https://brilliantmaps.com/longest-walk/
https://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/naponta_ennyi_lepest_kell_megtenni/20190603142423
https://hvg.hu/plazs/20150330_Kiderult_hany_lepest_kell_megtenni_napont
http://guide.saferoutesinfo.org/introduction/the_decline_of_walking_and_bicycling.cfm
https://gmtma.org/10-fun-facts-about-walking/
https://www.factretriever.com/walking-facts


További cikkek az oldalon:

Ezek a Kék Bálna feladatai!
Fóbiák - az irracionális félelem fogságában
Ha szereted a hosszú… filmeket!
Egyszerű, mint a faék, mégis megőrülünk érte
Anya, anya, anya, anya...