Tokió 2020, ami 2021, érmek és egyéb érdekességek 2021.07.31.

Hirdetés

A 2020-as tokiói olimpiát végül 2021-ben, sajátos körülmények között, nézők nélkül rendezték meg a pandémiának köszönhetően. Azt azonban már talán kevesebben tudják, hogy Tokió 2020 a győztesek érmeit tekintve is rendhagyó. 

Számtalan olimpikon versenyez ilyenkor a világ minden tájáról a jobbnál jobb helyezésekért, itt már maga a részvételi lehetőség is óriási dicsőség, viszont a legjobbak legjobbjainak, a dobogósoknak a dicsőség mellett gyönyörű bronz-, ezüst- vagy éppen aranyérem is jár. 

Amellett, hogy az olimpiai érmek egy fantasztikus teljesítményt szimbolizálnak, a tokiói olimpián a megújulást is magukban hordozzák. Szó szerint, hiszen minden egyes érem alkotóelemét elektromos hulladékból (pl.: mobiltelefon, laptop) nyerték ki. Még mielőtt mindenki szétbarmolná a szomszédja mobilját, azért tegyük hozzá hogy ehhez nagyon sok, tényleg rengeteg elektromos kütyü kell. De hát hol máshol van tele minden elektromos eszközökkel, ha nem éppen Japánban, ahol gyakran még a WC-is high-tech többfunkciós?!

A gondosan felvázolt 2017-ben induló projekt kb. 2 éves időtartama alatt a szorgos japánok 78 985 tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek össze, ami többek között több mint 6 millió használt mobilt is tartalmazott. Ez után következett a szétválogatás és szétszerelés. A kinyert fémeket megolvasztották majd finomították. Az újrahasznosítási folyamat végén pedig 32 kg aranyat, 3500 kg ezüstöt és 2250 kg bronzot nyertek ki a hulladéktömegből. Ezt felhasználva kb. 5000 medált készítettek az olimpiai és paralimpiai játékokra. A fémek mellett a kinyert műanyag sem "úszta meg" újrahasznosulás nélkül, új dobogók készültek például belőle. 

A Tokióban rendezett olimpiáról további érdekességeket is olvashattok az alábbiakban. 


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

olimpia tokio aranyérem érem tokio2020

Szerző: Tomi + Kata + Lali


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!



Források

https://www.nemzetisport.hu/london_2012/minden-idok-legjobb-magyar-olimpiai-szereplese-2133165
https://www.nbcsports.com/northwest/tokyo-olympics/tokyo-olympics-numbers-participating-country-stats-and-facts
https://www.moneycontrol.com/news/trends/sports-trends/tokyo-olympics-2020-10-things-you-need-to-know-7155601.html
https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/olympics-medals/
https://interestingengineering.com/tokyos-olympic-medals-are-made-of-47-tons-of-recycled-e-waste?utm_source=Facebook&utm_medium=Article&utm_campaign=organic&utm_content=Jul30&fbclid=IwAR1pdVkXfKS9H8eRjoy7ropraJ05E76nwQ5mDgWLHV0jJUAtpeNZp3k92Vs
https://olympics.com/ioc/tokyo-2020-facts-and-figures


További cikkek az oldalon:

Patkányok rágnak belülről? – A legbrutálisabb kínzások
Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés?
Egyszerű, mint a faék, mégis megőrülünk érte
Egy "kis" séta?
Szilveszteri szokások a Föld körül