Óriáspandák - A kihalás küszöbén 2016.05.28.

Hirdetés

Egy ősi legenda szerint, az óriáspanda eredetileg fehér volt, azonban egyik nap egy fiatal lány temetésére indult és hamuval kente be karját, hogy részvétét ki tudja fejezni. A könnyes szemeit törölgette, így az is hamus lett, fülét befogta, hogy ne hallja a sírásokat, így az is fekete lett.

Az óriáspanda vadon csak Dél-Kína középső részén, bambusz erdőkben él. Itt terem kedvenc eledele, a bambusz. Amikor ébren van, leginkább csak táplálkozással tölti idejét, naponta akár 16 órát is.

Az óriáspandának rohamosan csökken az egyedszáma, ma már nem csupán hivatalosan is veszélyeztetett, hanem nagy valószínűséggel kipusztulásra ítélt fajként tartják számon. Gyakorlatilag nincs természetes ellenségük. Az egyedüli veszélyt az ember jelenti számukra. Megfogyatkozásának fő oka, hogy az emberi civilizáció terjeszkedésével egyre jobban zsugorodik az erdei élőhelye. Ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon.

A WWF címerállatának sorsát szerte a világon figyelemmel kísérik, és a kínai kormány az 1950-es évek végétől komoly erőfeszítéseket tesz a faj megmentéséért. Az egyik rezervátum állami irányítású kutatóközpontjában szaporítási programok kidolgozásával, a szabadon élő állatok tanulmányozásával foglalkoznak.


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

panda wwf óriáspanda kína szecsuán bambusz erdő rezervátum kutatóközpont veszélyeztetett

Szerző: Kata & Dani


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!



További cikkek az oldalon:

Mi az, ami minden emberben közös?
Megcsalás, nem ámítás!
Hazudj, ha tudsz!
Csillagászati jelenségek 2018-ban
Szilveszteri szokások a Föld körül