Szilveszteri szokások a Föld körül 2020.01.02.

Hirdetés

Eltelt egy újabb év. Bár a Földön élők sok mindenben különböznek, év elején nagyjából mindenki ugyanazokra a dolgokra vágyik: egészségre, gazdagságra és szerencsére. De nem csak ebben egyezik meg mindenki ezen a napon: a szilveszter éjjel a világon mindenhol hatalmas bulikba torkollik. Van, aki a házibulikat preferálja, mások inkább elmennek a barátaikkal egy partira a belvárosba. Éjfélkor sokan kimennek az utcára, hogy megnézhessék a tűzijátékot, vagy épp a saját kertjükben durrogtatnak. Ez az egyik legzajosabb, legfelszabadítóbb és legvidámabb éjjele az évnek, és ehhez a naphoz kötődik a legtöbb babona is.

Miért pont ez az év utolsó napja, és mióta ünnepeljük ekkor az új évet? A nap, amikor a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének, és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Maga az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt, hogy december 24-én ünnepelték, de olyan is előfordult, hogy vízkereszt napján, és csak néhány évszázaddal ezelőtt, 1691-ben XII. Ince pápa döntésével rögzült január elsejére az új év kezdete.

Hogyan ünneplik ezt a napot szerte a világon? Milyen hiedelmek és szokások kapcsolódnak a szilveszterhez? Cikkünk folytatásából kiderül!


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

szilveszter újév 2020 buék

Szerző: Panka + Lali


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!



További cikkek az oldalon:

Szervátültetés, szervdonornak lenni – hogyan működik, mik a feltételei?
Ha szereted a hosszú… filmeket!
Kobe Bryant 10 leginspirálóbb gondolata
Egy "kis" séta?
Ananász a pizzán: ínyenc gyönyör vagy gasztronómiai gyalázat?