Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés? 2020.01.02.

Hirdetés

Kétféle ember létezik: van, aki nem szeret vásárolni és van, aki nagyon is. Napjaink fogyasztói társadalmában viszont elég nehéz kikerülni a vásárlást. De ha már egyszer meg kell tenni, érdemes kicsit előre gondolkodni, mivel így nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem időt is, és persze így talán a környezetünkbe sem rúgunk bele még egy nagyot.

A vevők befolyásolásának praktikái már jó ideje reflektorfényben vannak, és nem is hinnénk, hogy micsoda trükköknek vagyunk kitéve. Kevesen tudják, hogy a híres Black Friday csupán a harmadik legmozgalmasabb vásárlási nap az évben. Második helyen december 26. áll, az első pedig a karácsony előtti nap.

A Nielsen értékesítési igazgatója szerint agyunk az üzletben elsősorban a színekre és formákra fogékony, mintsem a szavakra, és 10 szónál többet nem is nagyon akarunk elolvasni egy adott kommunikációs felületen. Az idő pedig rohan és a fogyasztói kedv általában 20 perc elteltével rohamosan csökken. A férfiak gyorsabban haladnak az üzletben és nem is látogatnak meg minden szegletet, viszont jóval több időt töltenek az alkoholok részlegén, míg a női vásárlók inkább a tejtermékeknél ragadnak le. Felmérések alapján egy polc előtt átlagosan 15 másodpercet időzünk és a kínálat nagyjából 40%-át vesszük szemügyre.

Akár hiszünk ezeknek a felméréseknek, akár nem, a vásárlási szokásaink változnak, és egyre inkább sűrűsödnek. A magyar fogyasztók közel háromnegyede érzékeny az akciókra, más néven „akcióvadászok” vagyunk. Mindemellett mégis egyre több olyan fogyasztó van, akik nem, vagy kevésbé tervezik meg pontosan költéseiket. Szerencsére vannak erőfeszítések és például egyre népszerűbb a „Ne vásárolj semmit nap” ami november utolsó péntekére esik. Ebben a cikkünkben a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata által kiadott 12 ponttal próbáljuk a tudatosabb és fenntarthatóbb fogyasztást kicsit közelebb hozni hozzátok.


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

vásárlás környezetszennyezés környezettudatosság tudatos vásárlás

Szerző: Tomi + Lali


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!



Források

[http://www.kothalo.hu/kiadvanyok/16..pdf]
[http://storeinsider.hu/.../atalakuloban_a_vasarlasi_szokasok]
[https://www.nielsen.com/?s=v%C3%A1gyi%20erik&market=hu...]
[https://tudatosvasarlo.hu/tve/]

 

 

További cikkek az oldalon:

Anya, anya, anya, anya...
Kobe Bryant 10 leginspirálóbb gondolata
Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés?
Szervátültetés, szervdonornak lenni – hogyan működik, mik a feltételei?
Egyszerű, mint a faék, mégis megőrülünk érte