Stressz az életünkben 2016.06.12.

Hirdetés

Stressz alatt minden olyan helyzetet értünk, amikor az egyént kibillentik egyensúlyi állapotából, alkalmazkodásra kényszerítik. Ezek alapján megkülönböztetünk eustresszt (építő, jó stressz) és distresszt (ártalmas, fenyegető). Tehát a stressz nem feltétlenül rossz, életünkben nélkülözhetetlen, hiszen ha nem stresszelnénk, nem történne az életünkben soha változás. Változások nélkül pedig nincs élet.

Állandósult vagy kezeletlen stressz hatására különböző betegségek alakulnak ki. Leggyakrabban a szív- és érrendszeri betegségeket, az immunrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást és a szívinfarktust hozzák vele összefüggésbe. Lelki oldalát tekintve pedig a depressziót.

A stressz okozója nagyban a felgyorsult világ, töménytelen mennyiségű információval kell megküzdenünk nap mint nap. Léteznek úgynevezett stresszhormonok, amik támadásra vagy menekülésre késztetnek minket, azonban mindenképp agressziót szülnek.

Talán a legtöbb amit tehetünk, ha tudatosan kiszűrjük azokat a tényezőket, amik zavarnak minket, eleget pihenünk, azokkal vesszük magunkat körül akiket szeretünk, rendszeresen étkezünk, alszunk, odafigyelünk az egészségünkre.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár érdekességek a témakörről.


Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

stressz élet betegségek egészség erőszak frusztráció őszülés szorongás halál stresszfaktor hajhullás sírás depresszió szerelem

Szerző: Kata & Dani


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!További cikkek az oldalon:

8 legidegesítőbb embertípus a tömegközlekedésben
Az apaságról - "menj kérdezd meg anyádat"
Ha autóm lenne, tuti így hívnám!
Dolgok, amelyekre a legtöbb ember nem képes
Stressz az életünkben