Az iszlámról szakszerűen 2016.05.16.

Hirdetés

Az elmúlt egy-másfél évben rengeteget hallani az iszlámról, azonban igen kevesen tudják mi is ez, mit is kell erről tudni. Az iszlám egy monoteista vallás, az ember, aki ezen hit szentkönyvének, a Korán tanításait követi teljesen aláveti magát Isten - Allah - akaratának. Őket muszlimoknak, török kifejezéssel muzulmánoknak hívjuk, azonban a mohamedán megnevezés sértőnek számít. Az iszlám, mint vallás körülbelül a 7. század környékén jelent meg az Arab-félszigeten, ezt követően robbanásszerűen terjedni kezdett. Államvallás ma Szaúd-Arábiában, Jemenben, Ománban és Iránban, azonban fővallásként megjelenik Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is.

A muszlimok abban hisznek, hogy a Korán Mohamed - Allah prófétája - által írt utolsó tökéletes útmutató, emellett a Szunnát tartják a második legfontosabb vallási iratnak, amit Mohamed kortársai jegyeztek fel a próféta tetteiről. A muszlim szó jelentése: „Allahnak engedelmes”. A muzulmánok úgy vélik, hogy az összes többi vallás az iszlámból ered, a kereszténységet is beleértve.

Az iszlámvallást követők a vallásgyakorlat öt úgy nevezett pillérét különböztetik meg:

1. Hitvallás

  • Egy igaz Isten létezik, Allah, és neki Mohamed a prófétája.

2. Ima

  • Napi ötször kell imádkozni. Napkeltekor, délben, délután, napnyugtakor és este.

3. Adakozás

  • A rászorulók, szegények megsegítése a vallás része, hiszen úgy vélik, az ember minden javát Allahtól kapja.

4. Böjt

  • Az iszlám naptár szerinti kilencedik hónapban ramadánt kell tartaniuk, ami azt jelenti, hogy napkeltétől-napnyugtáig nem vehetnek magukhoz sem ételt, sem folyadékot. Vannak, akik ilyenkor a nyálukat sem nyelik le, illetve dohányozni sem dohányozhatnak. Terhesség, betegség, szoptatás, vagy menstruáció idején a kötelező böjtöt lehetséges csúsztatni.

5. Haddzs

  • Minden hívőnek életében legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába.

Megosztás:

Hirdetés

Cimkék:

iszlám vallás kereszténység böjt ima ramadán mekka mohamed allah

Szerző: Kitti, Tomi


Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!További cikkek az oldalon:

Magyarország, a kétszázezer e-sportoló hazája
Csillagászati jelenségek 2018-ban
- Mi történik, ha a Mikulás karambolozik? - Szánja bánja...
Az elme az rím, ez zenebuddhizmus
Felis silvestris catus